1.8 milioane de euro alocați de Hope and Homes for Children sprijinirii refugiaților ucraineni, ajunși în România

FOTO Hope and Homes for Children

Încă de la demararea conflictului din Ucraina, Fundația Hope and Homes for Children a fost alături de refugiații ajunși în România, cu 1.8 milioane de euro alocați intervențiilor, fie ele punctuale sau continue: de la suport la punctele de frontieră Siret și Sighetu Marmației și până la cele oferite pe parcursul întregului an celor care au avut nevoie de susținere, cu precădere copiilor veniți din orfelinatele din Ucraina. Fondurile provin de la donatori locali (companii și donatori individuali), din cadrul rețelei Hope and Homes for Children și de la donatori internaționali.

În total, circa 8.000 de copii și adulți au beneficiat în acest an de ajutor din partea Fundației, care a acoperit costuri de chirie și utilități, a asigurat refugiaților hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de igienă personală, acces la cursuri de limba română și consiliere cu privire la accesul pe piața muncii.

Copiii au fost sprijiniți să poată frecventa școala atât online (laptop-uri, tablete), cât și fizic, în cazul celor care au început școala în România (ghiozdane, materiale didactice și resurse eucaționale). Pentru a le oferi acestora o viață cât mai apropiată de normalitate, Hope and Homes for Children a organizat tabere și excursii, programe de teatru, operă și activități sportive, precum și de petrecere a timpului liber.

300 de copii ucraineni instituționalizați, susținuți continuu, pe parcursul ultimului an

Această categorie extrem de vulnerabilă de copii, aflată în grija DGASPC-urilor din București, Iași, Prahova și Brașov a beneficiat din partea Hope and Homes for Children atât de intervențiile descrise mai sus, cât și de resurse umane specializate, precum psihologi, asistenți medicali, translatori. Pe lângă trauma instituționalizării, trăită zi de zi, copiii sosiți din orfelinatele din Ucraina au fost astfel ajutați să depășească o nouă traumă, cea cauzată de ruperea de locurile familiale și sosirea într-o țară în care nu cunosc pe nimeni și nu au un orizont temporal la care să raporteze șederea lor.

Hope and Homes for Children a acoperit nevoile medicale nu doar în cazul copiilor instituționalizați, intervențiile vizând deopotrivă adulții și copiii ajunși însoțiți în România. A fost asigurat accesul acestora la controale, intervenții medicale și stomatologice, psihologice sau psihiatrice, dar și ședințe de terapie.

„În 2023, prioritatea noastră rămâne îngrijirea copiilor – cei care au ajuns din orfelinatele din Ucraina, dar și cei însoțiți de familiile lor: 500 de refugiați. Le vom oferi în continuare adăpost, hrană, produse de primă necesitate, sprijin psihologic, dar și sprijin pentru integrarea în comunitățile în care se află”, declară Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children România.

După bombardament, totul este distrus

„După bombardament, totul este distrus. Mă simt tristă, iar inima și sufletul mă dor când mă gândesc la ucrainenii care trăiesc în condiții dificile, fără lumină și fără cele mai importante lucruri în viață. Uneori, când nu sunt mulțumită de condițiile pe care le am aici, la București, îmi este rușine pentru că mi s-a dat șansa de a trăi aici în liniște, în timp ce oamenii din Ucraina trăiesc în condiții dificile, fără strictul necesar”, spune Lola, o adolescentă de 16 ani.

Lola este unul dintre copiii ucraineni care au ales să-și împartășească durerea și gândurile prin intermediul fotografiei. Ea, alături de alți 9 copii, sunt artiștii ale căror lucrări vor fi expuse în lobby-ul hotelului Marmorosch din București, în perioada 22-26 februarie 2023. Acest proiect a fost posibil datorită Terre des Hommes Netherlands și Giro 555, care au susținut intervenții ale Hope and Homes for Children România în vederea sprijinirii celor care au fugit din calea războiului din Ucraina.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*