PET-CT gratuit la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Spitalul Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Începând din această săptămâna, pot fi făcute programări pentru realizarea de investigații imagistice gratuite de tip PET-CT în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Unitatea sanitară a semnat contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș în baza căruia pacienții care îndeplinesc criteriile medicale de eligibilitate, conform protocolului național, pot să beneficieze de această evaluare imagistică avansată.

PET-CT de la Spitalul Victor Babeș a fost pus în funcțiune în urmă cu o jumătate de an, dar până acum au beneficiat de gratuitate doar pacienții internați în unitatea sanitară. A existat însă și posibilitatea realizării unei asemenea investigații contra cost pentru pacienții din Ambulatoriu.

De la punerea în funcțiune a aparatului, au fost realizate aproape 100 de evaluări PET-CT, cele mai multe dintre acestea vizând suspiciuni sau recidive ale unor afecțiuni oncologice.

“Este vorba despre una dintre cele mai performante metode de diagnostic, utilizată în special în evaluarea pacienților oncologici, dar și în cazuri complexe din alte specialități medicale. Este o investigație, cu o acuratețe ridicată, care oferă informații detaliate despre localizarea, stadializarea, activitatea metabolică și extinderea unor leziuni suspecte. În acest caz, nu vorbim doar despre o imagine anatomică. Este evaluarea care poate face diferența între un tratament început la timp și o evoluție nefavorabilă a bolii”, spune prof. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Investigația PET-CT este utilizată atât pentru stabilirea unui diagnostic imagistic de certitudine, cât și pentru evaluarea răspunsului la tratament sau pentru monitorizarea post-terapeutică, în special în cazurile oncologice, hematologice sau inflamatorii.

“Am reușit să includem această investigație în lista serviciilor gratuite decontate prin CNAS. Este un pas major pentru pacienți. Ne așteptăm la o creștere însemnată a numărului celor care se vor adresa spitalului pentru o asemenea evaluare imagistică. Suntem, de altfel, prima unitate sanitară publică din zona Banatului care ofera asemenea servicii gratuite. Odată cu introducerea gratuității, am adaptat și programul de lucru în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară, astfel încât să putem acoperi cât mai multe solicitări”, spune prof. dr. Diana Manolescu – director medical – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pacienții care solicită efectuarea unei investigații PET-CT trebuie să dețină următoarele documente:

* Bilet de trimitere de la medicul specialist (DECIZIA) care justifică necesitatea investigației PET-CT.

* Istoricul medical complet al pacientului, care să includă diagnostic și istoricul tratamentelor anterioare (în special pentru pacienții cu afecțiuni oncologice).

* Referat medical sau recomandare din partea medicului curant, care să specifice indicația medicală pentru realizarea investigației PET-CT.

* Cardul de sănătate al pacientului, pentru validarea statutului de asigurat.

* Actul de identitate al pacientului, pentru identificare corectă.

* Confirmarea acordului pacientului pentru realizarea investigației, care va fi obținută înainte de procedura PET-CT și istoricul medical complet.

Programul de lucru al Laboratorului de Medicină Nucleară este de luni până vineri, între orele 12:00 și 18:00. Informații pot fi obținute la telefon: 0746024357/ 0759063403 sau pe e-mail la programaripetctvbabes@gmail.com

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația DRnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe DRnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*