MedLife aduce în România cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, la Spitalul Humanitas din Cluj

Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală. FOTO MedLife

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, marchează o nouă premieră în domeniul inovației prin integrarea în cadrul Spitalului Humanitas din Cluj a celei mai noi tehnologii robotice din lume în practica neurochirurgicală, în urma unei investiții de aproximativ 2 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre suita formată din sistemul de imagistică robotică mobilă, augumentare virtuală, neuronavigație și chirurgie robotică Brainlab, cu ajutorul căreia se pot efectua intervenții chirurgicale minim invazive de înaltă complexitate, atât pentru afecțiuni ale coloanei vertebrale, cât și pentru patologii cerebrale.

În prezent, Spitalul MedLife Humanitas este primul și singurul centru din România care deține această tehnologie, iar la nivel european sunt 20 de proiecte de acest calibru.

„Inovația, avansul tehnologic și digitalizarea sunt esențiale în îmbunătățirea activității medicale și obținerea performanței, iar apetitul MedLife în această direcție este în continuă creștere de la un an la altul. Dacă în urmă cu cinci ani am realizat, pentru prima dată în România, o operație pe creier 360 VR, transmisă live, acum, prin această investiție, ne bucurăm să punem România pe harta centrelor de referință la nivel regional și chiar european în domeniul neurochirurgiei”, a declarat Dorin Preda, Director Executiv MedLife Group.

Intervenții complexe pentru afecțiuni spinale, cu riscuri minime și recuperare rapidă

Suita de echipamente Brainlab aflată în dotarea Spitalului MedLife Humanitas din Cluj este formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigație Curve și brațul robotic Cirq. Acest ansamblu, prin componentele sale, permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică. Echipa Spitalului MedLife Humanitas folosește sistemul robotic în abordarea cazurilor complexe de tumori ale coloane vertebrale și în special, în sfera diformităților, apanajul chirurgiei spinale asistate robotic.

În aceste situații, sistemul de imagistică permite scanarea tridimensională în timp real, oferind date imagistice de înaltă calitate chiar în timpul operației. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionată cu imaginile intraoperatorii, formând un tot unitar care ajută medicii chirurgi în planificarea extrem de precisă a pașilor operatorii. Acuratețea și precizia fiecărui gest chirurgical este asigurată de neuronavigație în combinație cu brațul robotic.

Astfel, se pot realiza tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice și cu o afectare cât mai redusă a țesuturilor. Pacienții resimt avantajele tehnologiei robotice Brainlab printr-un timp mai scurt petrecut în operație, sub anestezie generală, o rată a complicațiilor mult scăzută, dureri postoperatorii diminuate, posibilitatea de mobilizare extrem de rapidă după operație și perioadă minimă de spitalizare.

„O intervenție chirurgicală, oricât ar fi ea de nesemnificativă, va schimba viața pacientului din acel moment. Noi, echipa de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, urmărim să ameliorăm calitatea vieții pacienților prin chirurgia pe care o practicăm. În acest sens, am implementat acest sistem robotic de ultimă generație, care ne oferă mai multă precizie în abordarea patologiei spinale extrem de complexe. Astfel, acuratețea intervențiilor chirurgicale crește, rata complicațiilor scade drastic, iar aceste aspecte contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții noștri”, spune Dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurgie la Spitalul MedLife Humanitas.

Experiență inedită pentru pacienți: o incursiune în interiorul corpului pentru a înțelege mai bine gravitatea problemei medicale și pașii aferenți pentru rezolvarea acesteia, în premieră via ochelari de realitate augumentată

În completarea suitei robotice, Spitalul MedLife Humanitas deține și ochelari de realitate augumentată și simulare. Aceștia permit o „călătorie” în interiorul corpului uman și vizualizarea directă a patologiei înainte de intervenția chirurgicală, prin navigarea hărții generate 3D de sistemul Brainlab din investigațiile CT sau RMN realizate înainte de operație. Astfel, medicul poate planifica cu o mai mare precizie intervenția, iar pacientul beneficiază de o înțelegere aprofundată a patologiei sale.

„Dacă în urmă cu niște ani ne uitam la filme SF care ne dezvăluiau tehnologii revoluționare ale viitorului, iată-ne, astăzi, ajunși într-o nouă eră în care roboții și realitatea augumentată se regăsesc și în sălile de operații din România, îmbunătățind calitatea actului medical. Ne bucurăm că odată cu integrarea sistemului de chirurgie robotică, neuronavigație și imagistică intraoperatorie am reușit poziționăm Spitalul MedLife Humanitas printre centrele de referință la nivel european nu doar prin conceptul nou, inovator, care îmbină elemente de tehnologie extrem de avansată, ci și prin abordarea complexă a patologiilor spinale. Ne propunem ca pe viitor să împărtășim din experiența noastră și altor colegi din țară și din străinătate”, adaugă neurochirurgul Tiberiu Maior.

Utilizarea sistemului de neuronavigație, chirurgie robotică și imagistică intraoperatorie necesită, în primul rând, o experiență solidă a echipelor medicale în chirurgia spinală și o curbă de învățare foarte abruptă. În acest sens, medicii buni de la Spitalul MedLife din Cluj au parcurs numeroase cursuri și traininguri în centre specializate din Europa și se bucură, în continuare, de asistența permanentă a echipei de profesioniști din cadrul Brainlab din Germania.

În prezent, MedLife deține cea mai mare și mai complexă rețea de spitale private din România, cu 17 unități spitalicești în portofoliu, și continuă acțiunile de consolidare pe această divizie, având în plan, în perioada următoare, deschiderea noului spital Nord-Provita în București, a spitalului MedLife Medici’s în Timișoara și a unui spital de nișă în Craiova.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*