CEC Dental Clinic: Sănătatea orală a românilor, tot mai șubredă din cauza scumpirii traiului și a instabilității economice

Narcisa Calotă. FOTO Endless Marketing

La jumătatea anului, domeniul stomatologic din România resimte tot mai acut presiunea instabilității socio-economice. Traiul mai scump al vieții și incertitudinea generată de majorarea taxelor determină românii să renunțe sau să amâne pe termen lung intervențiile complexe, în special cele care presupun costuri ridicate sau cele estetice, arată o analiză CEC Dental Clinic.

România are doar 35 de cabinete stomatologice publice la un total de peste 17.000. Într-un context în care costurile vieții, dar și al tratamentelor cresc, tot mai puțini români își permit îngrijirea orală de bază. Viitorii stomatologi susțin nevoia de echitate, dar sistemul rămâne inaccesibil pentru mulți. Singura soluție viabilă pe termen lung este prevenția susținută.

„Sănătatea dentară a românilor va fi tot mai șubredă dacă nu au o îngrijire constantă prin tratamente de prevenție, în contextul în care costul vieții e tot mai scump și multe persoane nu își permit să își refacă dantura. Pacienții amână intervențiile pe care nu le percep ca urgențe și ajung la medicul stomatolog doar când durerea devine insuportabilă, deși acest comportament are consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor orală. Este un comportament de așteptare, dictat de realitățile economice de zi cu zi.

Totuși, începe să crească numărul de vizite pentru prevenție, unii români conștientizând că este mai ieftin să prevină decât reconstruiască dantura. De altfel, prevenția este o prioritate pentru clinica noastră – ne concentrăm să ajutăm pacienții să conștientizeze importanța prevenției, importanța vizitei regulate la medicului stomatolog și de importanța costurilor mult mai mici pentru tratamente de prevenție. Ușor-ușor reușim să educăm în acest sens, iar în aceast context economic mai dificil, există o creștere a numărului de pacienți care revin pentru tratamente de prevenție”, explică Narcisa Calotă, medic stomatolog și fondator CEC Dental Clinic.

Românii își pierd dinții de la 40 ani din cauza igienei precare

Spălatul pe dinți este esențial, dar nu este suficient pentru a preveni deteriorarea danturii, apariția gingivitei, a bolilor parodontale și a altor problemele de sănătate orală. În lipsa vizitelor la dentist pentru prevenție, românii își pierd dinții cu mult mai devreme decât media europeană, în principal din cauza unei igiene orale deficitare și a lipsei de educație sanitară. Studiile arată că majoritatea adulților români încep să piardă dinți încă din jurul vârstei de 40 de ani, iar un procent semnificativ ajung la edentație parțială sau totală înainte de vârsta pensionării.

Această degradare orală timpurie atrage riscuri majore pentru sănătatea generală: infecțiile netratate pot afecta inima, plămânii și tractul digestiv, iar masticația defectuoasă poate duce la dezechilibre alimentare și deficiențe nutriționale. În plus, pierderea dinților afectează stima de sine, vorbirea și calitatea vieții sociale și profesionale.

Câtă costă prevenția anuală versus reconstrucția dinților prin implanturi dentare

Chiar dacă stomatologia nu este considerată esențială în momente de criză, prevenția pare să devină, treptat, o ancoră de echilibru.

Proceduri complexe pentru un implant dentar premium costă în jur de 2.000 euro, iar reabilitarea ambelor maxilare prin tratamente de ultima generație poate ajunge la 30.000 euro. Prin comparație, tratamentele de prevenție prin vizite regulate la dentist de 2-3 ori pe an, evaluarea stării generale a dinților și gingiilor și proceduri ca detartraj, periaj profesional, airflow, fluorizare profesională, poate costa între 100 și 300 euro pe an.

Concret, un implant dentar poate fi de până la 10 ori mai scump decât un tratament anual de prevenție, iar reconstrucția dentară poate fi de până la 150 de ori mai scumpă decât prevenția anuală.

După cum putem vedea, prevenția este mult mai accesibilă decât un implant dentar și este singura cale accesibilă pentru populație în acest moment. Costă mai puțin, durează mai puțin și reduce considerabil riscul unor probleme grave de sănătate orală. Iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarma . Românii nu ar mai trebui să ajungă să facă rate pentru dinți, ci să investească din timp în controale regulate și igienizări. E mult mai simplu, mai sănătos și mai accesibil pe termen lung. În plus, pierderea dinților nu afectează doar estetica sau masticația – ea poate duce și la afecțiuni digestive, dezechilibre posturale și chiar boli cardiovasculare, dacă infecțiile orale se cronicizează”, explică Narcisa Calotă, medic stomatolog și fondator CEC Dental Clinic.

Deși contextul este unul mai dificil pentru pacienți și domeniul stomatologiei, CEC Dental Clinic raportează o creștere cu 15% în prima jumătate a anului, față de perioada similară din 2024, pe fondul accentului pus pe igienizarea periodică și controalele de rutină.

Tehnologia modernă devine indispensabilă în 2025

Avansurile tehnologice impun o adaptare continuă pentru cabinetele stomatologice. Integrarea echipamentelor moderne, precum scannerele digitale, imprimantele 3D, sistemele de trasabilitate privind transparența în sterilizare sau soluțiile software pentru managementul clinicii, reprezintă un avantaj competitiv esențial.

Așadar, piața serviciilor de stomatologie în 2025 va fi caracterizată de dinamism, provocări economice și cerințe crescânde din partea pacienților. Cabinetele care vor pune accent pe calitate, prevenție și tehnologie vor avea șansa să prospere într-o piață aflată într-o competiție acerbă. CEC Dental se angajează să ofere servicii de excelență, adaptându-se constant la noile tendințe și nevoi ale pacienților.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*