A fost pus în funcțiune noul Computer Tomograf de simulare al Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp

FOTO Asociația Onco-Help

Scanarea de simulare este cea care stabilește „limitele” în care pacientul urmează să fie așezat, în timpul tratamentului, astfel încât radioterapia să aibă efectul prognozat. Investigația permite obținerea unor imagini ale formațiunii tumorale și ale organelor învecinate ce trebuie protejate. Poziția pe care o are pacientul este stabilită cu ajutorul sistemului cu lasere și este reprodusă ulterior în timpul ședințelor de radioterapie, astfel încât raza de tratament, fasciculul de iradiere, să țintească tumora, și nu organele din jurul acesteia.

Noul aparat oferă un timp de scanare foarte redus, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru confortul pacienților.

„Este un aparat de scanare extrem de flexibil și intuitiv, cu un sistem de lasere integrat și cu o deschidere mare, oferind posibilitatea de a fi investigați și pacienții obezi, dar și cei care suferă de claustrofobie. Imaginile pe care le furnizează sunt de o calitate foarte bună, iar timpul de expunere este foarte scurt. Aparatul dispune de o tehnologie nouă, Twin Dual Energy CT, care ne permite să obținem informații despre organe din punct de vedere morfologic și funcțional”, spune dr. Diana Moldoveanu – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Simularea cu ajutorul CT-ului asigură imagini tridimensionale ale leziunii oncologice. Echipamentul furnizează, însă, și informații legate de dimensiunea, forma tumorii și limitele ei.

„Aparatul este dotat cu algoritmi avansați de inteligență artificială pentru autoconturarea organelor la risc. Aceasta, împreună cu contrastul excelent al țesuturilor moi, reduce foarte mult probabilitatea erorilor. Totodată, aparatul este echipat cu softuri prin care se îndepărtează artefactele metalice și se reduc artefactele de respirație din timpul scanării (imagini false ce pot apărea din cauza respirației spontane sau a unor implanturi metalice în corp). În plus, sistemul are o interfață intuitivă, care poate fi operată cu ușurință’’ – spune dr. Diana Moldoveanu medic primar radiologie și imagistică medicală.

Computer tomograful de simulare permite însă și realizarea de investigații imagistice obișnuite, fiind configurat cu softuri dedicate patologiei oncologice, și nu numai, aceleași care se folosesc la nivel internațional. Dispozitivul mai dă posibilitatea scanării tuturor zonelor corpului, cu obținerea unor imagini la o rezoluție ridicată.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*