58 milioane euro pentru infrastructura medicală critică: MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC

Euro. FOTO Pixabay.com

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță deschiderea unui nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare totală de 58.495.873 euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută.

„Acest apel este o intervenție strategică, acolo unde fiecare minut poate face diferența între viață și moarte. AVC reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global, după boala cardiacă ischemică, și principala cauză de dizabilitate. Lipsa dotărilor, mai ales în spitalele din afara marilor centre universitare, face ca mulți pacienți să nu beneficieze la timp de intervenții care le-ar putea salva viața sau mobilitatea. Tocmai de aceea, am vrut să oferim unităților sanitare posibilitatea să achiziționeze echipamente de diagnostic, tratament și monitorizare, inclusiv angiografe biplane, aparate CT și RMN cu softuri dedicate AVC, echipamente de imagistică intervențională și infrastructură IT necesară integrării datelor clinice”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

În cadrul apelului, sunt eligibile acele cheltuieli care contribuie direct la atingerea obiectivului investiției, respectiv dotarea cu echipamente și sisteme necesare creșterii accesului populației la servicii medicale de calitate, incluzând mijloace fixe și obiecte de inventar destinate activității medicale, echipamente medicale specifice (precum angiograf biplan, aparate RMN și CT cu softuri dedicate AVC, echipamente de monitorizare și tratament pentru pacientul critic cu AVC acut), sisteme IT (hardware și software) relevante pentru acest tip de îngrijire, servicii de instalare și punere în funcțiune, taxe și costuri pentru autorizare, precum și, cu titlu excepțional, materiale consumabile strict necesare testării și funcționării echipamentelor, pentru o perioadă de maximum 3 luni.

Se încadrează în categoria solicitanților eligibili unitățile sanitare publice prevăzute la art. 24 din Ordinul ministrului sănătății nr. 450/2015 privind tratamentul intervențional al pacienților cu AVC acut, unitățile administrativ-teritoriale definite potrivit Codului administrativ care au în coordonare, subordonare sau administrare aceste unități, Primăria Municipiului București (inclusiv ASSMB și sectoarele Capitalei) și instituțiile publice centrale – inclusiv din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și Academia Română – care dețin, coordonează sau administrează astfel de unități sanitare.

Valoarea totală eligibilă a unui proiect finanțat în cadrul prezentului apel trebuie să fie de minimum 200.001 euro și nu poate depăși suma maximă de 5.849.587 euro, inclusiv TVA.

Cererile de finanțare în cadrul acestor apeluri pot fi depuse până la 23.06.2025, ora 17:00, prin intermediul platformei MySMIS2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*