Un proiect finanțat prin Granturi SEE oferă servicii integrate pentru incluziunea romilor

Municipiul Medgidia. FOTO CTnews.ro
Municipiul Medgidia. FOTO CTnews.ro

Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași, implementează în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 proiectul multiregional “Servicii integrate pentru incluziunea romilor”. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a creşte gradul de incluziune al populaţiei de etnie romă din două comunităţi marginalizate, şi anume Barăci – Medgidia (judeţul Constanţa) şi comuna Gălbinaşi (judeţul Călăraşi), prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

„Colegii mei vor merge în comunitate pentru discuţii individuale şi de grup cu potenţialii beneficiari, astfel încât aceştia să înţeleagă avantajele pe care le au în urma înscrierii în proiect. Ulterior, în urma verificării condiţiilor de eligibilitate, fiecare persoană care apelează la noi va beneficia de o evaluare iniţială, urmată de un plan personalizat, axat pe capacităţile şi dorinţele individuale şi care implică în mod activ beneficiarul de servicii și familia sa, şi de intervenţia unei echipe multidisciplinare (educaţie, ocupare, asistenţă socială), coordonate de un manager de caz. Aşadar, este vorba despre o abordare centrată nu numai pe nevoile persoanei, ci şi pe ceea ce ştie şi poate ea să facă”, declară Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Concret, echipa de proiect va oferi celor 1.100 de beneficiari de etnie romă din grupul-ţintă amintit patru categorii de servicii. În primul rând, vorbim despre servicii de informare, consiliere şi acompaniere, inclusiv pentru dobândirea documentelor de indentitate şi obţinerea actelor de proprietate (în Gălbinaşi). O a doua categorie de servicii vizează segmentul educaţional şi de dezvoltare personală pentru copii şi adulţi, şi anume servicii de educaţie remedială şi educaţie prin lectură, învăţare şi joc, respectiv servicii de educaţie parentală, cursuri şi ateliere tematice pentru adulţi (prim ajutor, antidiscriminare, facilitare comunitară). De asemenea, oferim servicii de ocupare (profilare vocaţională, evaluare şi certificare competenţe profesionale obţinute pe căi non-formale sau informale, mediere pentru inserţia pe piaţa muncii), precum şi servicii pentru sănătate, inclusiv consultaţii medicale şi consiliere psihologică. Important de subliniat este faptul că dintre cele 1.100 de persoane, 300 vor beneficia de servicii integrate: educaţie, ocupare, locuire, sănătate. De asemenea, în cadrul proiectului va fi realizat un Ghid de accesare a bunurilor, serviciilor şi prestaţiilor într-un format uşor de citit şi înţeles de care vor beneficia 300 de persoane de etnie romă. Totodată, pentru tinerele de etnie romă va fi dezvoltat câte un grup de sprijin în fiecare localitate în care echipa noastră intervine.

În ceea ce priveşte combaterea discriminării, vor fi organizate vizite de informare la cel puţin 150 de instituţii şi organizaţii din cele două judeţe, pentru a identifica bunele practici în ceea ce priveşte lucrul cu persoanele de etnie romă, precum şi nevoile de formare în domeniu. În plus, 230 de specialişti şi voluntari din domeniile educaţiei, sănătăţii, ocupării, asistenţei sociale care lucrează cu persoane de etnie romă vor beneficia de sesiuni de formare privind dezvoltarea competenţelor în recunoaşterea şi combaterea discriminării segmentului de populaţie amintit. Totodată, în cadrul proiectului vor fi realizate un film documentar si un Ghid de bune practici de care vor beneficia angajaţii a 300 de primării din judeţele Constanţa şi Călăraşi.
Pentru creşterea coeziunii sociale, pe durata proiectului vom organiza în cele două comunităţi: expoziţii de fotografie, activităţi de voluntariat şi evenimente de tipul “vânătoarea de comori”, cu participarea populaţiei de etnie romă, dar şi a celei majoritare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*