Pacientă cu cancer peritoneal salvată de medicii de la MedLife Sibiu printr-o metodă revoluționară de tratament – citoreducția tumorală și HIPEC

Intervenție chirurgicală. FOTO Medlife

Spitalul MedLife Polisano Sibiu a realizat cu succes o intervenție chirurgicală pro-bono de înaltă complexitate pentru o pacientă în vârstă de 68 de ani, diagnosticată cu cancer ovarian avansat și metastaze peritoneale. Această procedură a fost efectuată de o echipă multidisciplinară de medici, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, medic primar chirurgie generală, și a fost transmisă live în cadrul Conferinței Societății Române de Ginecologie Oncologică (SRGO). Evenimentul a oferit chirurgilor oncologi și gine-oncologi prezenți o oportunitate unică de a interacționa direct cu echipa medicală, demonstrând utilizarea procedurilor medicale avansate și facilitând schimbul de cunoștințe esențiale în tratamentul cancerelor avansate.

Povestea pacientei de 68 de ani – de la o banală ecografie abdominală la diagnosticul de cancer peritoneal

Pacienta, cunoscută cu hipertensiune arterială, a prezentat recent disconfort abdominal inferior, simptome care au determinat-o să caute ajutor medical. Investigarea acestei probleme a inclus o ecografie abdominală detaliată, care a relevat prezența unei formațiuni tumorale pelvine. În urma evaluărilor suplimentare, s-a confirmat diagnosticul de cancer ovarian foarte avansat, stadiul IIIC, cu extensie la peritoneu, membrana ce căptușește cavitatea abdominală.

Echipa medicală de la Polisano Sibiu, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, a abordat acest caz complex printr-o intervenție chirurgicală în două etape principale: prima etapă a constat în citoreducția tumorală, iar a doua în chimio-hipertermia intraperitoneală (HIPEC). Aceste proceduri au fost susținute de cercetările și studiile care indică eficacitatea lor în cazuri bine selectate. Echipa multidisciplinară a fost formată din 3 chirurgi oncologi, 2 medici anesteziști, 4 asistente de bloc operator, 2 asistente de ATI, un medic oncolog, un medic cardiolog, un medic radiolog, un nutriționist, un psiholog, un kinetoterapeut și un anatomopatolog.

„Această intervenție, care combină citoreducția tumorală cu HIPEC, marchează o revoluție în tratamentul carcinomatozei peritoneale. Până recent, această formă avansată de cancer încadra pacientul într-un stadiu de inoperabilitate și tratament paliativ. Acum, datorită cercetărilor și tehnologiei avansate, putem oferi pacienților o șansă reală de vindecare prin această intervenție. Efortul nostru concertat, alături de o echipă multidisciplinară dedicată și dotările de ultimă generație ale spitalului, ne permit să abordăm aceste cazuri complexe cu succes. Suntem mândri să aducem această metodă inovatoare la MedLife-Polisano Sibiu și să oferim pacienților noștri o nouă speranță.” – conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor.

Un caz inoperabil în trecut, rezolvat acum printr-o metodă modernă de tratament: citoreducție meticuloasă și HIPEC

Intervenția chirurgicală, desfășurată în două etape principale, a început cu citoreducția tumorală, o procedură complexă de aproximativ 6 ore, ce presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor tumorilor vizibile din cavitatea peritoneală. Această etapă este esențială deoarece orice celulă tumorală rămasă poate duce la recidiva bolii. Citoreducția completă nu doar că reduce semnificativ încărcătura tumorală, dar și pregătește în mod optim cavitatea abdominală pentru etapa următoare, HIPEC. Prin eliminarea completă a tumorilor vizibile, se asigură că tratamentul chimioterapic încălzit poate acționa direct asupra celulelor canceroase microscopice rămase, sporind eficacitatea acestuia și îmbunătățind prognosticul general al pacientului. Această abordare integrată și minuțioasă necesită o coordonare excelentă între membrii echipei chirurgicale și o precizie ridicată în timpul intervenției, pentru a maximiza șansele de succes și de vindecare pe termen lung.

Următoarea etapă, HIPEC (Chimio-hipertermie intraperitoneală), este o procedură inovatoare în care cavitatea abdominală este spălată continuu cu o soluție de chimioterapie încălzită la 43°C, cu ajutorul unei pompe speciale. Această soluție încălzită este administrată prin drenurile instalate pe ambele laturi ale abdomenului și rămâne în cavitatea abdominală timp de aproximativ 90 de minute până la 2 ore. Scopul acestei tehnici avansate este de a distruge celulele canceroase rămase după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor, sporind șansele de succes ale tratamentului.

După intervenție, pacienta va fi monitorizată atent în secția de terapie intensivă. Va beneficia de tratament cu antibiotice cu spectru larg pentru a preveni infecțiile, anticoagulante pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, suplimente de vitamine și albumine, nutriție parenterală (prin perfuzii) și alte măsuri de reechilibrare.

Protocolul folosit în operație a fost introdus la MedLife-Polisano Sibiu în anul 2021 și reprezintă un exemplu de excelență medicală datorită dotării spitalului și echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinată cu citoreducția tumorală, reprezintă o metodă avansată ce crește șansele de vindecare în cazurile de cancer peritoneal avansat. În țări dezvoltate precum Anglia, Germania și Franța, doar câteva centre sunt capabile să efectueze astfel de intervenții, fapt ce subliniază importanța și complexitatea acestui tratament inovator.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*