HERA prezintă lista principalelor trei amenințări la adresa sănătății pentru care trebuie să ne pregătim

Salon de spital. FOTO Senior PR
Salon de spital. FOTO Senior PR

Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei prezintă astăzi lista prioritară a principalelor 3 amenințări la adresa sănătății care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale. Consiliul HERA a convenit asupra unei liste care include trei categorii de amenințări la adresa sănătății care pun în pericol viața sau care sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătate și care au potențialul de a se răspândi în toate statele membre: (1) agenții patogeni cu potențial pandemic ridicat, (2) amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare și (3) amenințările generate de rezistența la antimicrobiene.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Prezentăm astăzi, pentru prima dată, principalele amenințări la adresa sănătății pentru care ar trebui să ne pregătim și la care ar trebui să facem tot posibilul pentru a răspunde. Acest exercițiu reprezintă primul pas către asigurarea disponibilității și a accesibilității contramăsurilor medicale pentru toate statele membre în caz de necesitate. HERA a fost creată ca o santinelă în vederea viitoarelor urgențe sanitare și mă bucur că acum începe în mod concret să își îndeplinească misiunea.”

În conformitate cu Planul de lucru al HERA pentru 2022, HERA, în colaborare cu serviciile Comisiei, cu agențiile UE și cu partenerii și experții internaționali, a efectuat acest exercițiu de stabilire a priorităților pentru a selecta trei amenințări cu impact puternic la adresa sănătății, cu scopul de asigura o aliniere globală și o colaborare strânsă în materie de securitate sanitară la nivel mondial.

Categoriile de amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății care au fost identificate

Agenții patogeni cu potențial pandemic ridicat: este vorba, printre altele, de analizarea anumitor familii virale care prezintă motive de îngrijorare, luând în considerare și natura zoonotică a majorității bolilor infecțioase emergente cu consecințe grave. Această categorie include în principal familii de viruși ARN respiratorii.

Amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare: acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată, având în vedere tensiunile geopolitice mondiale, precum și de incidente provocate de actori neglijenți. Substanțele CBRN au fost identificate pe baza probabilității de apariție a acestora și a impactului lor potențial asupra sănătății umane.

Amenințările generate de rezistența la antimicrobiene, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană, numai rezistența antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*