Fiecare respirație contează – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

Spitalul Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Este considerată ca fiind unul dintre “cei mai infecțioși ucigași” din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de oameni cad victime acestei maladii. Mai bine de 800.000 dintre cei care își pierd viața sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele strâns legate de această boală care, de fapt, este ușor de prevenit, dar și de tratat.

“Fiecare respirație contează” este sloganul ales de organizațiile internaționale pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca data de 11 noiembrie să fie dedicată combaterii acestui flagel.

“Din nefericire, infecțiile de tract respirator inferior, pneumoniile, continuă să reprezinte o cauză mare de mortalitate. Și asta, indiferent că vorbim de patologia pediatrică sau de cea a persoanei adulte. Aș vrea, însă, să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește pneumoniile, cu atât mai mult cu cât vorbim de câțiva ani încoace de abuzul de antibiotice. Pneumoniile virale se tratează cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice. În ultimul timp, constatăm, însă, o prescripție excesivă la infecțiile virale, inclusiv la Sars Cov 2, care e o pneumonie virală, de antibiotice, fără a exista o justificare. Riscul major este ca, în viitorul foarte apropiat, să ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice din ce în ce mai ridicată, mai ales la cele din clasa de macrolide și chinolone, și vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea ce medicament să administrăm, pentru că organismul dezvoltă rezistență”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.  

Cu toate că pneumonia este o boală tratabilă, ea încă face victime. Anual, afectează 450 de milioane de persoane la nivel mondial.

Medicii spun că imunizarea cu un vaccin a cărui formulă este îmbunătăţită în permanență este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.

“Un alt aspect important în abordarea acestor tipuri de infecții respiratorii îl constituie medicina preventivă ce include, în acest caz, vaccinarea. Vorbim despre vaccinarea antipneumococică, antimeningococică, antigripală si chiar de cea împotriva Sars Cov 2. Asta mai ales la pacienții aflați în grupele de risc, la pacienții vârstnici, cu comorbidități multiple, dar și la persoanele instituționalizate. Totodată, vitaminoterapia reprezintă un alt aspect important în creșterea imunității noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicată. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (particule fracţionate mecanic sau celule liofilizate degradate chimic, derivate din tulpini patogene responsabile de infecţii ale tractului respirator) poate să fie iarăși o opțiune bună la pacienții cu infecții respiratorii repetate”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.  

În România, sunt depistate în jur de 2.000 de cazuri în fiecare an.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*