Caravana mobilă şi acţiuni de informare-educare-conştientizare despre screeningul cancerului de col uterin, la Târnăveni

FOTO Spitalul Județean Mureș

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a organizat, la Târnăveni, un eveniment dedicat informării-educării femeilor din grupul ţintă aparținând minorității rrome.

De asemenea, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin a fost prezentă la Târnăveni pentru a asigura femeilor din grupul ţintă 24-29 de ani servicii medicale gratuite, respectiv consult de specialitate şi testare Babeş-Papanicolaou, în cadrul programului dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Acţiunea de screening pentru cancerul de col uterin s-a desfăşurat în data de 25 iulie 2022, cu începere de la ora 11.00, la Centrul de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni (str. Avram Iancu, nr. 160).

Mobilizarea femeilor de etnie rromă eligibile pentru screening s-a realizat cu ajutorului lui Rudy Moca, actor, regizor, activist, unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii rrome, şi a profesorului Liviu Turcu, coordonatorul Centrului de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni.

Acțiunea a fost susținută și de prezența președintelui fundației, Dacian Moldovan, a reprezentanților autorităților locale, în persoana lui Demeter Zoltan, precum și a medicului de familie dr. Fekete Albert.

În Sala de Conferinţe a Centrului de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni s-au desfășurat acţiuni de prezentare a proiectului, de informare-educare-conştientizare a femeilor din grupul țintă. Prezentarea a fost susținută de către prof. univ. dr. Septimiu Toader Voidăzan, coordonator al proiectului din partea partenerului, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în scopul asigurării informării și conștientizării asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin, a facilitării accesului la servicii medicale gratuite de screening a femeilor din categoriile vulnerabile. Detaliile despre obiectivele proiectului și beneficiile pe care le asigură femeilor din grupul țintă au fost oferite în același context de către managerul proiectului, Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun. Despre modalitatea concretă și facilă de recoltare, li s-a adresat medicul ginecolog Dr. Mircea Oana.

Plecând de la premisa că receptarea și înțelegerea deplină a unui mesaj depind în cea mai mare măsură de felul în care se realizează comunicarea, apreciem în mod deosebit implicarea directă a lui Rudy Moca în dialogul cu femeile din grupul țintă, într-o formă de comunicare armonizată și adaptată nivelului de înțelegere a audienței, contribuind în acest fel la reușita înțelegerii scopului acțiunii desfășurate.

“Acțiunea de astăzi are ca scop informarea femeilor de etnie rromă despre prevenirea cancerului de col uterin prin testul gratuit Babeș Papanicolau. În cadrul acestei comunități ne propunem să facem prevenție, din grijă atât pentru sănătatea femeii, cât şi pentru sănătatea familiei sale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Septimiu Voidăzan, coordonator proiect P1.

“Accesul la serviciile de sănătate adecvate este încă dificil pentru anumite părți din populatia feminină din regiunea Centru, în special pentru gospodăriile sărace sau vulnerabile, din mediul rural si orașele mici, precum si pentru populața rromă. Consider că indiferent de statutul economic, social, religie, etnie al unei femei, toate femeile trebuie să aibă egalitate de șanse pentru serviciile medicale și preventive.  Este important să oferim egalitate de șanse tuturor femeilor!, a declarat Şef  Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*