Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va ajunge în localitatea Ernei din Mureș

Caravana de screening pentru cancerul de col uterin, în județul Mureș. FOTO SCJU TM
Caravana de screening pentru cancerul de col uterin. FOTO SCJU TM

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 19 iulie 2022, în localitatea Ernei, judeţul Mureş, începând cu ora 16.00, în curtea primăriei.

Femeile din grupul ţintă 24-29 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program  dedicat promovarii prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau este una dintre metodele sigure de screening pentru cancerul de col uterin.

Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit si depistat precoce.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este cea mai bună metodă de a identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Cum se face testul Babeş Papanicolau?

Probele pentru testul Babes Papanicolau se recolteaza în timpul unei consultaţii de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este uşor de recoltat si dureaza foarte putin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale.

In ce constă pregătirea pentru testul Babeş Papanicolau?

În vederea pregătirii pentru efectuarea testului Babes Papanicolau, cu 48 de ore inainte de test, pacienta trebuie să evite creme, ovule, tampoane sau alte soluţii intravaginale, activitatea sexuală, pentru a nu altera rezultatul testului.

„Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef  Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Toate femeile trebuie să facă periodic testul Babeş Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.

Testul Babeş Papanicolau poate salva viața deoarece poate identifica cele mai timpurii semne ale cancerului de col uterin. Dacă este diagnosticat devreme, șansa de a trata cancerul de col uterin este foarte mare.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*