Boala de care suferă milioane de români. Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

Aproape 50 la sută dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare o au drept cauză. În România, doar puțin peste jumătate dintre bolnavi urmează un tratament. Mai mult, în țara noastră este considerată o problemă de sănătate publică majoră. Vorbim despre hipertensiunea arterială, afecțiunea care, diagnosticată la timp, poate duce la evitarea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.

Astăzi, de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale vrem să readucem în atenție această boală.

„Mulți o numesc ucigașul tăcut, și asta pentru că această afecțiune nu are simptome. Studiile făcute în România arată că ea urmează “legea sferturilor”: un sfert dintre persoanele adulte sunt hipertensive, un sfert dintre „cunoscuți” cu un asemenea diagnostic urmează un tratament pentru HTA și doar un sfert dintre cei cărora li se administrează un tratament ajung la valoarea recomandată de ghidurile medicale.

Nu puțini sunt cei care află că au o asemenea boală de abia după ce suferă un AVC sau un infarct. Hipertensiunea arterială înseamnă, de fapt, o creștere, pe o perioadă mai îndelungată, a presiunii pe care o exercită sângele arterial asupra vaselor. Valorile standard, normale, sunt tensiune arterială sistolică de până la 130 mmHg și o tensiune arterială diastolică de 75-80mmHg. Putem vorbi de o tensiune ușor crescută atunci când valorile sunt de până la 139 mmHg tensiune sistolică și de până la 89 mmHg tensiune diastolică. Orice indice peste aceste valori înseamnă HTA (hipertensiune arterială) care poate fi de gradele 1, 2 sau 3. În același timp, vorbim de anumiți factori de risc în cazul HTA: vârsta, de peste 55 de ani la bărbați și 60-65 la femei, nivel ridicat al trigliceridelor și al colesterolului, o glicemie ridicată, dar și existența unui factor familial(ereditatea), iar printre factorii favorizanți sunt excesul de alcool, fumatul, obezitatea, consumul ridicat de sare, sedentarismul, stresul, oboseala cronică. Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială este necesară, în primul rând, monitorizarea tensiunii arteriale în diferite momente, pe parcursul unei zile”, spune conf dr. Stela Iurciuc – medic primar cardiolog Spitalul Clinic CF Timișoara.

Una dintre metodele recomandate pentru depistarea HTA este purtarea unui dispozitiv special, un holter tensional, care permite măsurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Spitalul Clinic CF Timișoara dispune de mai multe asemenea aparate care asigură urmărirea valorilor maxime și minime ale TA (tensiune arterială) pe parcursul unei zile, desfășurând activitățile obișnuite.

„Consultul medicilor cardiologi din spitalul nostru se face prin Ambulatoriul unității sanitare, pe baza trimiterii de la medicul de familie către medicul specialist. De altfel, prima suspiciune de HTA o are medicul de familie, care face și recomandarea de realizare a unor investigații mai complexe. Pe lângă montarea acestui dispozitiv, medicul cardiolog poate cere și efectuarea unor analize de sânge cu rezultatul carora să fie corelate datele furnizate de holter”, precizează conf. dr. Stela Iurciuc – medic primar cardiolog Spitalul Clinic CF Timișoara.

Hipertensiunea arterială este factor de risc pentru mai multe boli: infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmii, insuficiență cardiacă, anevrism, cardiopatie ischemică, dar și pentru unele afecțiuni renale. Mai mult, adulții netratați corect până la vârsta de 55 ani dezvoltă modificări neurologice cerebrale cu declin cognitiv.

La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că peste 1,2 miliarde de oameni au hipertensiune arterială, majoritatea trăind în țări cu venituri medii și mici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*