A fost pus în funcțiune cel de-al doilea accelerator liniar de particule, la Galați

FOTO Consiliul Județean Galați

Astăzi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați “Sf. Apostol Andrei”, în cadrul secției de Radioterapie, a fost pus în funcțiune cel de-al doilea accelerator liniar de particule. La acest eveniment, alături de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

“Este o zi importantă pentru medicina gălățeană. De astăzi, pacienții cu afecțiuni oncologice se pot trata la Galați cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule. Noul echipament medical, care a fost deja pus în funcțiune, este unul dintre cele mai performante din lume, fiind dotat cu tehnologie de ultimă generație.

Galațiul este unul dintre puținele centre medicale din țară ce deține două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării.

Am avut onoarea de a-l avea alături pe ministrul Sănătății, căruia îi mulțumesc că a venit la Galați și că a acceptat invitația noastră de a vizita și câteva investiții realizate de Consiliul Județean în domeniul sănătății, precum cele două clădiri construite pentru Ambulatoriile de Specialitate ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului Județean, modernizarea Unității de Primiri Urgențe sau Centrul de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului.

Zilnic, medicii de la secția de Radioterapie realizează cu acceleratorul liniar de particule, inaugurat la sfârșitul lui 2019, aproximativ 50 de ședințe. Mă bucur că am reușit să convingem Ministerul Sănătății să doteze spitalul cu încă un accelerator, astfel încât cât mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice să beneficieze de ultimele tratamente și inovații tehnologice din domeniul medical.

Radioterapia realizată cu acceleratorul liniar de particule crește foarte mult șansele de vindecare, acesta fiind principalul motiv pentru care am luptat ca Galațiul să devină un puternic centru în domeniul diagnosticării și tratării cancerului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De la inaugurarea primului accelerator liniar de particule, la Galați au fost realizate aproximativ 37.000 de ședințe de radioterapie.

“15 astfel de acceleratoare au fost instalate în țară, în 11 locații, dintre care două sunt instalate deja aici, la Galați.

Galațiul este un oraș important dincolo de numărul mare de locuitori, care are și resursă umană calificată în acest domeniu, iar Facultatea de Medicină din Galați poate să pregătească specialiști și o face pentru ca aceste aparate să poată fi utilizate.

Este importantă această regionalizare, care permite accesul la radioterapie de înalt nivel, lucru care se întâmplă aici. Mă bucur că pacienții au acces la astfel de soluții terapeutice”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Valoarea investiției, care include achiziționarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule și amenajarea buncărului, este de peste 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătății.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*